Σπίτι » Αποκαλύφθηκε η αιτία της παγκόσμιας ανοξίας πριν από 93 εκατομμύρια χρόνια

Ανακοίνωση

Αποκαλύφθηκε η αιτία της παγκόσμιας ανοξίας πριν από 93 εκατομμύρια χρόνια

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν την αιτία της εκτεταμένης ανοξίας που συνέβη πριν από 93 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Climate of the Past, προκλήθηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η θαλάσσια ανοξία χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαλυμένου οξυγόνου στους ωκεανούς και έχει έτσι καταστροφικές συνέπειες για τους οργανισμούς που τους κατοικούν. Ένα τέτοιο γεγονός που συνέβη στην αρχαιότητα είναι γνωστό ως Oceanic Anoxic Event 2 (OAE2).

Ένα παγκόσμιο ανοξικό συμβάν αναπτύσσεται όταν υπάρχει έντονη ταφή οργανικής ύλης στους ωκεανούς, με αποτέλεσμα το σχηματισμό στρωμάτων μαύρου σχιστόλιθου που είναι φτωχά σε ισότοπο άνθρακα-13. Στην περίπτωση του OAE2, η διαδικασία αυτή πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τη δραστηριότητα της Μεγάλης Ηφαιστειακής Επαρχίας της Καραϊβικής Θάλασσας και της Μεγάλης Ηφαιστειακής Επαρχίας της Υψηλής Αρκτικής, η οποία αύξησε την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας ευνοεί την αυξημένη αποσάθρωση στην επιφάνεια της ξηράς και την εξαγωγή θρεπτικών ουσιών στον ωκεανό, η αφομοίωση των οποίων σπαταλά οξυγόνο για τους ζωντανούς οργανισμούς. Σε συνδυασμό με τη μειωμένη διαλυτότητα του οξυγόνου στο θερμότερο νερό, αυτό οδηγεί σε εκτεταμένη αποξυγόνωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Γης.

μπορεί να σου αρέσει επίσης

Ανακοίνωση